Austrijski predsjednikK Heinz Fischer je u subotu rekao da je skeptičan glede izgleda za uspjeh sporazuma EU-Turska koji predviđa slanje migranata iz Grčke u Tursku, zemlju u kojoj vlada jako teško stanje u pogledu poštivanja prava.

“U Turskoj se trenutačno događa nekoliko stvari koje mi se ne sviđaju”, rekao je na državnom radiju O1 u odgovoru na pitanje o raznim nepoštivanjima prava i sloboda koje se pripisuju vladi u Ankari.

Stanje u Turskoj je “općenito jako teško i posebice za sporazum s Europskom unijom, poput ovoga koji bi trebao smanjiti priljev migranata”, rekao je Fischer. Taj sporazum u ponedjeljak ulazi u fazu konkretne primjene.

“Sumnjam u mogućnost da taj sporazum smanji priljev migranata”, ocijenio je socijaldemokratski predsjednik čiji mandat završava krajem mjeseca.

Prema tom sporazumu, kojeg kritiziraju humanitarne organizacije, prva skupina od nekoliko stotina migranata trebala bi u ponedjeljak biti poslana iz Grčke u Tursku i nekoliko stotina Sirijaca će paralelno biti  prebačeno u Njemačku. Amnesty International je u petak optužila Ankaru da ilegalno prisiljava desetke Sirijaca svakog dana da se vrate u ratom zahvaćenu domovinu.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova je pozvala u petak Europsku uniju da zauzme stav protiv tih prisilnih povrata. “Uvijek sam govorila da je Turska diskutabilni partner”, dodala je konzervativna ministrica Johanna Mikl-Leitner ( OeVP) na istom radiju.

Austrija računa na smanjenje migrantskog vala jačanjem kontrola na granicama europskih zemalja više nego putem sporazuma kojeg je s Turskom potpisalo 28 europskih zemalja 18. ožujka.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.