Praunuka njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, Eva Wagner-Pasquier u nedjelju je rekla da vrlo emotivno doživljava današnje službeno otvaranje renoviranog muzeja posvećenog svom pradjedu, kazavši da je on takav muzej u Bayreuthu konačno zavrijedio.

Wagner-Pasquier (70) koja ove godine zadnji put vodi festival opere Richarda Wagnera rekla je da je dirnuta izgledom muzeja, ali i činjenicom da ponovno vidi obiteljski dom u kojemu je nekoć živjela.

Renoviranje muzeja trajalo je više od pet godina i stajalo oko 20 milijuna eura. U kompleksu su vila “Wahnfried”, u kojemu je kompozitor živio s obitelji, zatim kuća njegova sina Siegfrieda te nova zgrada koja je udvostručila dosadašnju površinu muzeja otvorenog 1976.

 

  • Prvi put u muzeju su izložene Wagnerove antisemitske ideje i eksponati koji pokazuju bliske veze članova njegove obitelji s Adolfom Hitlerom i nacistima.

 

Na otvorenju je nekoliko govornika spomenulo veze članova Wagnerove obitelji s Hitlerom, no Wagner-Pasquier se “nije dala navući” na tu temu. “Ovo je za mene vrlo emotivan, dirljiv trenutak i danas ne želim govoriti o politici”, kazala je.

Ta tema više nije tabu, iako se veze Wagnerovih s Hitlerom, velikim kompozitorovim obožavateljem koji je često prisustovao festivalskim produkcijama, nisu spominjale pošto se festival ponovno počeo održavati nakon Drugoga svjetskog rata 1950.

Ann i Burt Korelitz iz New Yorka koji su u subotu slušali “Tristana i Izoldu”, operu kojom je festival otvoren, a režirala ju je Wagner-Pasquierina polusestra Katharina Wagner rekli su da su ih uznemirili Wagnerovi antisemitski napisi izloženi u opernoj kući.

“Mi to vrlo teško doživljavamo jer smo židovi. Naime, teško je odvojiti osobu od umjetnosti. No u svijetu je puno užasnih ljudi koji su iznimni umjetnici i u tom slučaju odlučite cijeniti njihovu umjetnost”, rekla je Ann Korelitz, a njezin suprug Burt Wagnera je opisao kao “Boga i vraga u istoj osobi”.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.