Bavarska je zaražila stručno mišljenje o tome krši li migracijska politika Berlina suverenitet te savezne države, što pokazuje nejedinstvo stranke CDU kancelarke Angele Merkel i njezine sestrinske stranke CSU koja je obećala suradnju u upravljanju migrantskom krizom.

Horst Seehofer, premijer Bavarske, ujedno čelnik CSU-a, obećao je kancelarki Merkel i njezinim Kršćanskim demokratima (CDU) na kriznom summitu vladajuće koalicije o migrantskoj krizi suradnju u upravljanju krizom.

Međutim, bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Hermann rekao je u srijedu da je Seehoferova vlada zadužila bivšeg suca ustavnog suda da ispita ne krši li migracijska politika koju provodi Berlin suverenitet Bavarske, javlja agencija dpa.

Bivši sudac Udo di Fabio najavio je “otvoreno i nepristrano” stručno mišljenje.

Bavarska je migrantima i izbjeglicama glavni ulaz u Njemačku, a Seehofer je prijetio da će uvesti mjere samoobrane ako savezna vlada ne ograniči priljev migranata iz Austrije.
U srijedu ujutro 3000 ljudi čekalo je na trima graničnim prijelazima na ulaz u Donju Bavarsku.

Merkel i Seehofer na sastanku za vikend načelno su se dogovorili da će uspostaviti tranzitne zone izvan Njemačke u kojima će podnositelji zahtjeva azila čekati rješenje. No agencija Reuters piše da koalicijski partneri još pokušavaju naći razumno rješenje za priljev migranata te citira kancelarku koja je rekla da moraju nastaviti pregovarati.
“Vidjet ćemo hoćemo li postići suglasje”, rekala je kancelarka novinarima u srijedu u Berlinu.
Merkel nije uspjela unutar koalicijske vlade ukloniti sve razlike, primjerice o načinu registracije migranata. Novi krug pregovora na visokoj razini dogovoren je za četvrtak, napominje agencija Reuters.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.