Bavarski premijer optužio je u subotu kancelarku Angelu Merkel da je “izdala vladavinu prava” u zemlji, produbivši jaz u njezinu konzervativnom bloku oko toga kako bi Njemačka trebala pristupiti problemu velikog vala migranata koji traže utočište i bolji život.

“Reći jednostavno da se granicu od 3000 kilometara ne može zaštititi izdaja je vladavine prava u odnosu na stvarnost”, rekao je Horst Seehofer (na slici) na političkom skupu CSU-a, sestrinske stranke Merkelinog CDU-a.

Seehofer nije izravno spomenuo Merkel i govor je počeo izražavajući poštovanje prema kancelarki: “Po meni nije riječ o sukobu s kancelarkom, nego o rješenju za aktualni problem.”

No njegova izjava u suprotnosti je s Merkelinom izjavom od srijede, kada je za ARD kazala da njemačka ne može ograditi svoju 3000 kilometara dugu granicu.

Seehofer je rekao da ga glasači često pitaju imaju li njemački političari migracijsku krizu pod kontrolom.

“Zvono je na uzbunu za političare ako ljudi imaju dojam da smo bespomoćni pred problemom”, rekao je.

Jedinstvo njemačkih konzervativaca poljuljano je zadnjih tjedana zbog rekordnog priljeva migranata.

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel kritizirao je Seehofera zbog toga što je zaprijetio da će podnijeti tužbu na najvišem njemačkom sudu zbog migracijske krize, kazavši za Bild da bi to samo izazvalo paniku a ne bi ništa riješilo.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.