Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade kako nema zapreka da se potpiše kolektivni ugovor (KU) za zaposlenike u zagrebačkom Studentskom centru (SC), ali bez povećanja materijalnih prava, jer bi to značilo 5 milijuna kuna veće godišnje troškove SC-a.

Barišić je podsjetio da je sanacija zagrebačkog SC-a počela prije tri godine, a do sada je u tom postupku, koji se subvencionira iz državnog proračuna, isplaćeno 136 milijuna kuna, što je 15-tak milijuna kuna više od obveza koje su predstavljene na početku sanacije.

“Sanacija se pokazala neuspješnom jer su za više od 15 milijuna kuna porasli troškovi, a strukturne promjene nisu postignute”, usvrdio je Barišić.

U sklopu sanacije počeli su i pregovori o kolektivnim ugovorima, koje vodi pregovarački tim koji je imenovalo Sanacijsko vijeće. No, KU se ne može zaključiti, jer se traži povećanje materijalnih prava radnika, odnosno zaključeno je da se KU može sklopiti, ali bez povećanja materijalnih prava, kazao je Barišić.

Pritom je naveo da su materijalna prava koja se zahtijevaju isplata božićnica, uskrsnica, regresa, otpremina i sl.

Konačno je rješenje da se što prije ovlasti Sanacijsko vijeće da provede strukturne promjene, završi sanaciju i pokrene pregovore o KU-u, poručio je Barišuć ponovivši kako se ne mogu povećati materijalna prava radnika, jer bi to značilo daljnje povećanje duga za najmanje 5 milijuna kuna godišnje.

To nije moguće jer se ionako subvencioniraju smještaj i prehrana studenata, a prava zaposlenika nisu financirana iz državnog proračuna, rekao je.

Barišić je napomenuo da se, osim sa štrajkačkim odborom u kojem su predstavnici četiriju sindikata, razgovaralo i sa Studentskim zborom, čiji su članovi izrazili solidarnost, a studenti se nisu uključili u štrajk.

“Od 950 zaposlenika SC-a u Zagrebu u štrajku je njih 50 do 60, dakle manji broj, ali tom broju su se danas pridružili određeni drugi krugovi, iz Radničke fronte i drugi”, kazao je Barišić komentirajući prosvjed koji su sindikati SC-a organizirali na Markovu trgu u vrijeme Vladine sjednice.

Sindikalci već danima štrajkaju i prosvjeduju tražeći potpisivanje već usuglašenog KU-a, koji bi im zaštitio postojeća i osigurao neka nova prava, te poručuju da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše KU.

Pred Banskim dvorima okupilo se pedesetak prosvjednika uz poruke na transparentima da “KU čuva dostojanstvo radnika” i “No sikiriki, umjesto plaće kikiriki”, te uz povremeno skandiranje “Hoćemo ugovor”.

Tražili su da njihove predstavnike primi premijer Andrej Plenković, te klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru, a odgovorili su im navodno iz HDZ-a, SDP-a i HSS-a.

Prosvjednike je podržao zastupnik Živog zida Ivan Pernar koji je rekao “da im Vlada može pomoći, ali to ne želi”.

Komentiraj