Turske snage sigurnosti spriječile su u utorak stotine ljudi, većinom Sirijaca, u namjeri da se domognu turske granice s Grčkom i nastave put dalje u Europu.

Turska žandarmerija privremeno je postavila barikade kod pograničnog grada Edirne, oko 17 kilometara od grčke granice, jer su stotine ljudi stigle glavnom autocestom, a mnogi se granice pokušavaju domoći i preko okolnih brežuljaka. Suspendirane su također autobusne linije od Istanbula do Edirne.

Stotine migranata zatražile su od turskih vlasti da im omoguće kopneni put do EU-a, strahujući od opasnog putovanja morem. “Spasite nas od utapanja”, izvikivalo je mnoštvo u blizini glavne autobusne stanice u Istanbulu.

Turska je zbrinula dva milijuna izbjeglica, najviše na svijetu, no zbog teških životnih uvjeta i nezaposlenosti sve više ih se odlučuje riskirati život i potražiti sreću u Europi.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.