Američki predsjednik Barack Obama objavio je u ponedjeljak da će Washington ukinuti embargo na prodaju oružja Vijetnamu kao znak daljnjeg zatopljenja odnosa između bivših neprijatelja u trenutku dok rastu napetosti s Pekingom oko Južnog kineskog mora.

Odluka o ukidanju embarga na trgovinu oružjem koja je uslijedila nakon intenzivne rasprave u Obaminoj administraciji pokazuje da je SAD zabrinut zbog kineskog ponašanja i da je to prevladalo nad argumentima protiv ukidanja embarga zbog toga što Vijetnam nije poboljšao ljudska prava.

Zabrana je ublažena 2014. no analitičari smatraju da bi potpuno ukidanje embarga ostavilo SAD bez jakog sredstva pritiska na potencijalnog saveznika u Aziji od kojeg se dugo traži da poboljša stanje ljudskih prava. Većina Obaminih savjetnika zalagala se za daljnje ublažavanje embarga što bi poduprlo napore Hanoja da izgradi sustav odvraćanja protiv susjedne vojne velesile Kine.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s vijetnamskim predsjednikom kazao kako bi se spor oko Južnog kineskog mora, na čije otoke pravo polažu Kina i više drugih zemalja u regiji među kojima je i Vijetnam, trebao mirno riješiti a ne da se netko “razbacuje svojom moći”. On je ustrajao u tvrdnji da ukidanje embarga nije povezano s Kinom.

“Odluka o ukidanju embarga nije temeljena na Kini ili drugim razlozima nego na našoj želji da dovršimo nešto što je bio dugi proces prema normalizaciji odnosa s Vijetnamom”, kazao je Obama.

Kazao je kako će  prodaja oružja ovisiti o vijetnamskom poštivanju ljudskih prava i odluke će se donositi od slučaja do slučaja.

Iako je Vijetnam kupio podmornice opremljene raketama, napredne radare za protuzračnu obranu i borbene zrakoplove od drugih država vjerojatno je da će od SAD-a kupiti sustave za nadzor i obavještavanje, kaže Collin Koh, vojni stručnjak iz singapurskog instituta za međunarodna istraživanja.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak, prvog dana trodnevna posjeta zamišljenog da “ojača odnose” i pokaže spremnost Washingtona da pošalje signal moćnom kineskom susjedu, susreo se s vijetnamskim predsjednikom Tran Dai Quangom.

“Naš dolazak je simbol jačanja odnosa koje smo izgradili tijekom zadnjih desetljeća”, izjavio je Obama.

Zemlja s 90 milijuna stanovnika pojačana ritma rasta, Vijetnam jako računa na sporazum o transpacifičkoj razmjeni, sklopljen između 12 zemalja, među kojima SAD i Japan ali ne i Kina. Obama se nada njegovu ratificiranju prije odlaska s vlasti početkom 2017.

Prvi posjet Obame, a treći nekog američkog predsjednika nakon završetka rata 1975., izazvao je velika očekivanja. Duž ulice koja vodi do kompleksa predsjedničkog ureda Obamu su dočekala djeca koja su mahala američkim i vijetnamskim zastavama, a vojni orkestar svirao je.

Do Obamina posjeta dolazi u trenutku kad je imidž SAD posebno povoljan u toj zemlji jugoistočne Azije. Po anketi koju je prošle godine proveo Pew Research Centre, 78 posto Vijetnamaca ima pozitivno mišljenje spram SAD-a, a taj je postotak još i viši među mladima. Diplomatski odnosi normalizirani su u vrijeme predsjednika Billa Clintona koji je i prvi posjetio tu zemlju.

Jedan od prvih sporazuma koji su potpisani tijekom Obamina posjeta je ugovor o isporuci dijelova za Boeinge za vijetnamskog avioprijevoznika vrijedan 11,3 milijarda dolara.

Nakon susreta i konferencije za tisak s predsjednikom Tran Dai Quangom, Obama će se susresti s prvim čovjekom vijetnamske Komunističke stranke Nguyenom Phu Trongom.Njega je ugostio prije nepunih godinu dana u Ovalnom uredu što je bilo prvi put 40 godina nakon pada Sajgona.

Kineska novinska agencija Xinhua u osvrtu na Obamin posjet napisala je u komentaru u nedjelju kasno navečer kako jačanje odnosa SAD-a i Vijetnama ne smije ugroziti mir i stabilnost u Aziji te “ne smije biti upereno ili naštetiti strateškim interesima treće zemlje”.

Komentiraj

FOTO:EPA/LUONG THAI LINH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.