Predsjednik Vlade Tihomir Orešković primio je u srijedu u Banskim dvorima članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, s kojima je razgovarao o predstojećem susretu premijera s papom Franjom u Rimu, te o odnosu države i Katoličke crkve koji je, kako je ocijenjeno, dobar.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković primio je članove Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, potpredsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa. Sastanku su nazočili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov i ministar pravosuđa Ante Šprlje, priopćeno je iz Tiskovnog ureda HBK.

Razgovaralo se o predstojećem susretu premijera s papom Franjom u Rimu. Obostrano je istaknuta važnost postupka kanonizacije blaženog kardinala Stepinca. Predstavnici HBK izrazili su uvjerenje da će nedavno formirana mješovita komisija što prije završiti s radom.

Ocijenjeno je kako su odnosi između države i Katoličke crkve dobri te je istaknuta dobra suradnja na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno je naglašena važnost zajedničkog zauzimanja za hrvatski narod u susjednoj Bosni i Hercegovini što će biti jedna od tema na sutrašnjem susretu s papom Franjom.

Zaključno su obje strane izrazile spremnost da se crkvena i državna komisija redovito susreću kako bi što učinkovitije mogle rješavati pitanja od zajedničkog interesa, kaže se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.