Sudionike dvodnevnog Prvog međunarodnog sigurnosnog foruma, koji je u Zagrebu okupio vrhunske stručnjake iz obavještajne zajednice, ali i sveučilišne profesore s ponajboljih europskih sveučilišta, primio je u ponedjeljak navečer u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Želim da ovaj Forum preraste u ‘zagrebački forum sigurnosti’, da bude tradicionalan i da se zna u Europi i svijetu da se u Zagrebu održava svake godine”, rekao je Bandić i istaknuo kako se u Zagrebu još uvijek piše “sigurnost velikim slovima”.

Glavni je organizator 1. međunarodnog sigurnosnog foruma, čija je tema “Zaštita energetske kritične infrastrukture”, Udruga Sv. Jurja, a održava se uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Cilj Foruma je povezati privatne tvrtke, javne institucije i znanost radi predviđenja mogućih problema i nuđenja rješenja za prevenciju mogućih ugroza.

Predsjednik Udruge Sv. Jurja Miroslav Tuđman je nazočnima na prijemu u Dvercu, sudionicima i predavačima Foruma, zaželio dobrodošlicu i uspješan rad. Ovo je prilika da se zahvalimo organizatorima, donatorima  i sponzorima na organizaciji Foruma, rekao je. Svima njima su na prijemu u Dvercima i uručene zahvalnice.

Na Forumu su se okupili vrhunski stručnjaci iz obavještajne zajednice i sveučilišni profesori iz devet zemalja. Više od 20 predavača govori o 16 tema, a u radu Foruma sudjeluje i 50-ak predstavnika najvećih tvrtki, veleposlanstava i institucija koje se bave strateškim pitanjima sigurnosti.

I želja organizatora je da se Forum u Zagrebu održava tradicionalno u zadnjem tjednu veljače ili prvom tjednu ožujka. Organizatori kažu da su od jednog veleposlanstva već dobili ponudu da im budu zemlja-partner iduće godine, a o temi za iduću godinu još razgovaraju. Cilj im je, kako kažu, ne baviti se stvarima koje su trenutno u žiži zbivanja nego pokušavaju predvidjeti probleme na razini strateškog promišljanja. Vjerojatno će tema sljedeće godine doticati simbioze zaštite kritične infrastrukture iz domene voda, energije i s posebnim naglaskom na njihovu informacijsko-komunikacijsku sigurnost.

Gradonačelnik Bandić, kojem je prije tjedan operirana nosna sluznica, danas se vratio na posao i prijem za sudionike Foruma bilo je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti. Bandić je jutros u Gradskoj upravi održao kolegij i niz službenih sastanaka.

Novinarima koji su se zanimali za njegovo zdravlje, odgovorio je: “Pa, vidite da hodam. Sve u redu, hvala Bogu… samo moram malo povući ručnu i bit će sve u redu.”

Komentiraj

FOTO:HINA/ Denis CERIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.