Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u ponedjeljak radove na izgradnji još tri fontane na livadi uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice, vrijednih oko 28 milijuna kuna, tako da bi s njihovim završetkom, koji se planira do 1. srpnja, na toj livadi trebalo biti ukupno pet fontana.

Novinarima je izjavio da će cijena izgradnje novih fontana biti ista kao i cijena već izgrađenih dviju fontana jer se ispod zemlje već nalazi cijela infrastruktura, a 30 metara niže postoji potok odakle će se dovesti voda, pa će zagrebačke fontane imati prirodnu vodu kao Fontana di Trevi u Rimu.
Podsjetio je da je 1906. gradonačelnik Zagreba Milan Amruš napravio dvije fontane na Zrinjevcu, kad je Zagreb imao 52.000 stanovnika, a danas ima 870.000 stanovnika i grade se tri fontane. Obnovit ćemo sve zagrebačke fontane, a ovaj projekt ćemo završiti do kraja godine, najavio je Bandić.
Na kritike bivše ministrice graditeljstva Anka Mrak Taritaš da gradi fontane iako Trnje još nema riješen vodovod i odvodnju, a Zagreb nema žičaru za Sljeme, Bandić je rekao kako bivšoj ministrici ne preostaje ništa drugo nego da kritizira, te ustvrdio da je problem vodovoda riješen, a žičara će biti gotova do kraja 2017. godine.
Voditelj izgradnje fontana Ivica Blažun rekao je da će se napraviti još tri bazena s dvije kontrolne sobe, hortikulturnim uređenjem i amfiteatrom u južnom dijelu koji će služiti za prezentracije i projekcije na vodenoj površini. Postoji i tehnička mogućnost za klizalište na već postojećim plohama fontana.
Prije otvorenja radova na tri nove fontane, Bandić je u Sesvetskom Kraljevcu pustio u rad vodospremu Cerje, koja će s pripadajućim magistralnim cjevovodom omogućiti sigurniju i kvalitetniju opskrbu vodom istočnog dijela Zagreba i istočnih dijelova Zagrebačke županije, a vrijednost joj je oko 94 milijuna kuna.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.