Povjesničar Ivo Banac jutros je gostovao u emisiji “Novi dan” na N1 televiziji, gdje je prokomentirao situaciju u Agrokoru.

“Moram priznati da nisam ovo detaljno pratio, premda je bilo nekih naznaka da nije sve u redu s Agrokorom. Iznenađuje da je Todorić s lakoćom ušao u aranžmane s bankom koja ima dugačak rep. To je državna banka Ruske Federacije, njezin čelnik čovjek je iz vrlo uskog Putinova kruga. To ima naravno i vrlo ozbiljnih implikacija”, rekao je Banac.

Povjesničar smatra da je teško reći što se u Agrokoru događalo dvadesetih godina tijekom pretvorbe i privatizacije, te navodi da nikada nije vidio ni jednu relevantnu studiju na tu temu, ali da je siguran da su se tada stvarala velika bogatstva na upitan način i dok se to ne razradi, živjet ćemo s posljedicama.

Osvrnuo se i na moguću nacionalizaciju Agrokora. “Ja se naježim kad čujem riječ nacionalizacija, preda vidim da se njome prilično lako barata. Nisam siguran je li to moguće s aspekta naših odgovornosti prema Europskoj uniji. Postavlja se pitanje što činiti s nekim dobrima, koji su za Hrvatsku od opće koristi. Bi li bilo dobro da gospodin Putin postane vlasnik Jamnice ili Coca-Cole? Ja mislim da bi to bilo vrlo loše, ali mjere koje bi dovele do sprečavanja takve situacije ne moraju nužno biti nacionalizacija”, zaključio je Banac.

Komentiraj