Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je izrazio uvjerenost da će Donald Trump odbaciti svoju oštru retoriku koja mu je pomogla na putu do Bijele kuće i udružiti se sa svijetom u borbi protiv globalnih kriza poput klimatskih promjena.

Ban je u intervjuu za AFP rekao da se nada da će se sastati s novoizabranim američkim predsjednikom sljedećih tjedana i objasniti mu kako UN očekuje da će “SAD nastaviti raditi za čovječanstvo”.

Trump je pobijedio na izborima zahvaljujući platformi u kojoj zagovara čvršće veze s Rusijom, povlačenje iz pariškoga klimatskoga sporazuma, pretresanje sigurnosnih savezništava i razmatranje američkog financiranja UN-a.

“To je ono što je rekao za vrijeme razdoblja kampanje”, rekao je Ban u intervjuu u sjedištu UN-a gdje je Trumpova pobjeda šokirala svjetske diplomate.

“Sada, nakon izbora, kad sastavlja svoj tranzicijski tim od stručnjaka i ljudi s vizijom i iskustvom, siguran sam da će SAD nastaviti obnašati vodeću ulogu “, rekao je.

Ban je u petak poslijepodne razgovarao telefonski s Trumpom i složili su se da će ostati u kontaktu, navodi se u izjavi UN-a.

Komentiraj