Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je na sjednici Gradskoga vijeća u srijedu da je taj grad spreman angažirati se u slučaju dolaska migranata na njegovo područje, ali da s tim u vezi ne treba paničariti te istaknuo kako je u kontaktu s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem koji mu je rekao kako je situacija “pod kontrolom”.

“Prije mjesec dana sve gradske službe Splita analizirale su mogućnosti eventualnoga dolaska migranata, a snimili smo i situaciju u vojarni Dračevac i prikupili smo sve podatke. U kontaktu sam s ministrom Ostojićem koji je rekao da na splitskome području ne treba smještaj za migrante i da je sve pod kontrolom”, istaknuo je Baldasar.

Gradonačelnik je to istaknuo u odgovoru na pitanje vijećnika Petra Škorića (HDZ) što gradska vlast poduzima u slučaju eventualnog dolaska migranata na splitsko područje.

“Hoće li Split ostati turistička destinacija ili će postati migrantska destinacija, zapitao je Škorić i dodao kako u splitskoj Turističkoj zajednici postoje informacije da su neki turisti nedavno otkazali svoje aranžmane na splitskome području zbog poteškoća s migrantskom krizom.

Baldasar je uzvratio kako je riječ o ‘minornoj pojavi’ otkazivanja turističkih aranžmana za što nisu poznati razlozi. Po njegovim riječima, u vezi migranata ne treba paničariti te da je Split spreman reagirati u slučaju potrebe, a u idućih desetak dana organizirat će se skup pripadnika civilne zaštite u Splitu.

Gradonačelnik je najavio kako će grad čekati da mu institucije države koje koordiniraju situaciju vezanu za migrante daju upute što treba napraviti u određenim situacijama. Škorić mu je pak uzvratio kako je neprihvatljivo čekati vladine instrukcije jer su dosadašnje procjene Vlade u vezi migranata bile pogrešne.

“Vlada bezglavo luta te Split treba imati informacije i djelovati preventivno. Očekujemo od Vas zaštitu radi preventivnog djelovanja u vezi migrantske krize na splitskome području“, poručio je Škorić gradonačelniku Baldasaru. Istaknuo je i kako su migranti humanitarno pitanje, ali su turizam i gospodarstvo naša prvorazredna politička pitanja i smatra kako “migrante ne bi trebalo skretati prema Dalmaciji“.

Baldasar je uzvratio kako nije čuo “da je itko iz Vlade govorio o skretanju migranata prema Dalmaciji”.

Škorić je pak upozorio na proturječne informacije iz Vlade u vezi Prevlake gdje su, po njegovim riječima, “usmjerene službe za zaštitu i spašavanje”, ali unatoč tomu, dodao je, ministar Ostojić rekao je da se na Prevlaci ne gradi prihvatni centar nego centar za smještaj policije. Napomenuo je kako su iz Vlade najprije najavljivali gradnju prihvatnoga centra na Prevlaci, što je premijer Zoran Milanović to opovrgnuo.

Baldasar je za Škorićev istup na sjednici splitskoga Gradskog vijeća u vezi migranata rekao da je “propagandni u duhu predizborne kampanje”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.