Situaciju nakon presude po kojoj splitska tvrtka Promet u većinskom gradskom vlasništvu mora platiti više od 40 miljuna kuna slovenskoj  tvrtki A-Cosmos, razmotrit će Gradsko vijeće na tematskoj sjednici, koja će biti sazvana najkasnije do 10. veljače, rekao je splitski  gradonačelnik Ivo Baldasar na sjednici Gradskog vijeća u utorak.

 Po pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda, Promet mora platiti više od 40 miljuna kuna slovenskoj  tvrtki A-Cosmos za devet autobusa koje su, iako ih nisu otkupili, početkom 90-ih nastavili koristiti nakon otplate leasinga.
 Na pitanje vijećnika zašto nije išao na nagodbu u skladu s prošlogodišnjim zaključkom Vijeća, Baldasar je rekao kako ga je jedna institucije upozorila da to ne čini.
  Vijećnik HDZ-a Tomislav Gojo upitao je gradonačelnika Baldasara zašto nije ispoštovao zaključak iz veljače 2015. sa zatvorene sjednice Gradskog vijeća, koje ga je tada ovlastilo da ide u izvansudsku nagodbu Prometa sa slovenskom tvrtkom A- Cosmos za oko 32 milijuna duga, koji je sada presudom Visokog trgovačkog suda, kako je rekao Gojo,  42 milijuna kuna. “Zašto nije poštovan taj zaključak splitskog  Gradskog vijeća koje je tom prigodom također zaključilo da se od Minsitarstva financija zatraži jamstvo gradu Splitu za tu nagodbu?”, upitao je Gojo gradonačelnika Baldasara.
 Baldasar je odgovorio kako je na toj sjednici tražio konsenzus svih vijećnika za svoje angažiranje u izvansudskoj nagodbi između splitskog Prometa i ljubljanske tvrtke A-Cosmos, ali ga nije dobio jer su se kod nekih vijećnika pojavile sumnje u nagodbu.
“Osim toga institucija me savjetovala da ne idem u nagodbu da sebe ne ugrozim i ja sam od toga odsutao jer sam nedvosmisleno upozoren,” rekao je Baldasar objašnjavajući razloge zbog kojih se nije angažirao u izvansudskoj nagdobi, ali novinarima nije želio precizirati o kojoj se instituciji radi.
  “Sazvat ćemo tematsku sjednicu Gradskog vijeća najkasnije do 10. veljače ove godine  na kojoj ćemo razmotriti situaciju u Prometu  i što ćemo poduzeti nakon pravomoćne sudske presude Visokog trgovačkog suda,” rekao je Baldasar.
 Problemima između splitske tvrtke Promet i slovenske tvrtke A-Cosmso splitsko Gradsko vijeće bavilo se na više tematskih sjednica krajem 2014. i početkom 2015. godine. Na sjednci Gradskog vijeća 25. veljače 2015. zaključeno je da Grad Split, kao većinski vlasnik Prometa, bude solidarni dužnik slovenskoj tvrtki.  Na toj je sjednici vijećnik Milan Blaževski upozorio kako je spor između Prometa  i ljubljanskog A-Cosmosa “opasan i za Promet i za Split.”
 Na sjednici Gradskog vijeća 12. veljače 2014. predsjednik Nadzornog odbora Prometa Branimir Barčot je izjevijestio kako su nekretnine Prometa 25.000 metara četvornih zemljišta  na koje bi se uknjižio Grad.  Berčot je također rekao kako je po njegovoj procjeni vrijednost tog zemljišta dvostruko veća od duga Prometa slovenskoj tvrtki A-Cosmos.
 Tvrtka A-Cosmos kao vjerovnik i Promet kao dužnik postigli su 15. prosinca 2014. godine sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojoj promet treba ispatiti oko 32,3 milijuna kuna A-Cosmosu od 2015. do 2018. godine. Taj sporazum o izvansudskoj nagodbi temelji se na nepravomoćnoj presudi splitskog Trgovačkog suda od 31. listopada 2014. godine. Po toj presudi Promet treba isplatiti  dug A-Cosmosu, koji je bio vlasnik autobusa, te splitskom poduzetniku Željku Lubini, koji je 1998. godine  kupio autobuse od slovnske tvrtke A-Cosmos.

Komentiraj

FOTO:: Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.