Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon razgovora u Banskim dvorima o povećanju osnovice za plaće u javnim službama izjavio je kako su dogovorili da socijalni dijalog nema alternative i da se ne može voditi bez svih ovlaštenih sindikalnih predstavnika te da će Vladin pregovarački tim pripremiti nacrte prijedloga i protokola o kojima je razgovano za sljedeći sastanak.

Kad to bude spremno sazvat će se sljedeći sastanak, najavio je Babić u izjavi novinarima te dodao da je Vladin pregovarački tim na sebe preuzeo tu obavezu.

Odgovarajući na novinarski upit  rekao je da su u Vladi izrazili želju i volju da se svi sindikati nađu za pregovaračkim stolom te potvrdio kako će se pokušati osobno i sa predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepanom Topolnjakom, koji je danas bio na sastanku, na tome angažirati.

Jasno smo dali do znanja da bez njih nema pregovora, ne želimo ih niti možemo zaobići, istaknuo je Babić.

Upitan zašto se nije solidarizirao sa  ostalim sindikatima Babić je rekao kako svatko autonomno odlučuje i postupa kako misli da je najpravilnije i jer drži da socijalni dijalog nema alternative.

Došli smo vidjeti u čemu je nesporazum, rekao je Babić. Ne tražimo ništa više od sporazuma koji su potpisali ovlaštenici Vlade i prema mišljenju pravnih stručnjaka sporazum je pravno neupitan, naglasio je.

Svjesni smo situacije u društvu i gospodarstvu i spremni smo pregovarati o reprogramu i praktično iskazati solidarnost i razumijevanje prema poslodavcu koji je u financijskim teškoćama, naglasio je Babić. Dogovorili smo da se ubrza dinamika i da se idući sastanak sazove što prije.

 

  • Upitan je li spreman na odricanje od 6 posto povećanja rekao je da žele zajednički kompromisni stav svih osam sindikata, ali da to nikako ne znači odricanje, već eventualno odgodu primjene.

 

Predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je kako očekuju  da Vlada ispoštuje preuzete obveze i da je potpredsjednik Božo Petrov potvrdio da će to iskomunicirati i da će svi sindikati dobiti prijedlog protokola.

Upitan je li bilo govora o 9-satnom radnom vremenu, Toplonjak je rekao kako su to pitanje postavili ministrici uprave Dubravki Jurlini Alibegović koja je rekla da je to bilo osobno mišljenje, ali da to nije i stav Vlade.

Na pregovore o povećanju osnovice za plaće u Vladi u Banske dvore u utorak ujutro stigli su samo predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi tj. dvaju sindikata od ukupno osam iz javnih službi.

Šest sindikata javnih službi – Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi – nisu došli jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.