Sedamnaest osoba je poginulo na jugoistoku Francuske a četiri se smatraju nestalima nakon razornih poplava koje su protekle noći izazvale snažne oluje na Azurnoj obali gdje još traje turistička sezona.

U prolomu oblaka je tijekom tri sata palo 180 mm kiše. Bujice su poplavile ulice Cannesa, Antibesa, Nice i drugih mjesta.  Većina stradalih se utopila u automobilima, zarobljeni u podzemnim garažama.

Francuski predsjednik Francois Hollande je s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom otišao na poplavljeno područje.

“Uvijek je bilo katastrofa, ali njihov ritam i intenzitet se su pojačali”, ocijenio je Hollande i pozvao na donošenje odluka o klimi, nekoliko tjedna prije svjetske konferencije o klimi Cop21 koja se u studenom i prosincu održava u Francuskoj.

Najdramatičnije je u Mandelieu-la-Napoule, općini koja graniči s Cannesom, gdje je sedam osoba poginulo i jedna je nestala. U Cannesu su tri osobe smrtno stradale i dvije su nestale, a gradonačelnik David Lisnard je kritizirao nedisciplinirane osobe koje su stradale brinući za automobile.

U mjestu Biot su tri korisnika doma za umirovljenike stradala jer dvoje dežurnih preko noći nisu stigla na sigurno prebaciti sve osobe. U Vallauris-Golfe Juanu jedna tročlana obitelj je stradala u automobilu koji je zaglavio u tunelu a u Antibesu je jedna osoba poginula i jedna nestala.

Predsjednik Hollande je proglasio prirodnu katastrofu u zahvaćenom području.

Na nedjeljnoj misi je papa Franjo pozvao na solidarnost sa žrtvama.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.