Ugledna azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova, koja je u zatvoru od prosinca 2014. godine, puštena je danas na slobodu odlukom Vrhovnog suda. Ismayilova je dobila kaznu zatvora od sedam godina zbog korupcije, a presuda je izazvala međunarodne prosvjede, a njen je slučaj preuzela odvjetnica Amal Clooney.

Kritičari tvrde da je osuđena jer je istraživala tvrtke povezane s obitelji predsjednika Ilhama Aliyeva. Vrhovni joj je sud smanjio kaznu na tri godine uvjetno. Pisala je o pronevjeri i utaji poreza, a i sama je zbog toga bila optužena od strane vladinih ministara. “Zar je slučajnost da me se optužuje zbog istih stvari koje sam istraživala i o kojima sam pisala?”, pitala se na suđenju novinarka, piše BBC.

Odvjetnički tim predvođen Amal Clooney slučaj je prijavio na Europski sud za ljudska prava. Ispred sudnice Ismayilova je novinarima rekla kako je njeno uhićenje bilo iz političkih razloga. “Nastavit ću se boriti na sudu za ljudska prava. Azerbajdžansku vladu držim odgovornom što su me godinu i pol dana držali u zatvoru, podalje od moje obitelji i posla”, dodala je.

Komentiraj