Ovo je kritični, kritični sastanak jer su u pitanju jedinstvo Europske unije i ljudski životi, izjavio je po dolasku na sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.
“Ovo je kritični trenutak, kritični sastanak. Proteklih mjeseci donijeli smo zajedničke odluke i sada je vrijeme za djelovanje. Pojedinačne inicijative ne vode nikamo”, rekao je Avramopoulos.
“Sada su na kocki jedinstvo Europske unije i ljudski životi. Nadam se da će ministri danas jedinstveno odgovoriti na moje pozive.  Ovo je trenutak velike odgovornosti”, dodao je povjerenik.
Vrijeme nije na našoj strani, imamo samo još desetak dana do 7. ožujka kada se održava summit EU-Turska, rekao je Avramopoulos.
Ministri unutarnjih poslova zemalja članica sastali su se u četvrtak u Bruxellesu kako bi raspravljali o schengenskom prostoru i migrantskoj krizi, posebice o stanju duž zapadnobalkanske migrantske rute.
Dan prije u Beču su se sastali ministri devet zemalja na balkanskoj ruti, ali bez grčkog ministra što je izazvalo dosta kritika u Ateni.
Prije ministarskog sastanka na radnom doručku sastali su se ministri unutarnjih poslova Hrvatske, Austrije, Grčke, Njemačke, Slovenije, Srbije i Makedonije.
Nakon što je Austrija uvela restriktivne mjere za ulazak izbjeglica, njezin primjer slijedile su sve zemlje koje se nalaze južno na toj migrantskoj ruti.
“Izolirane inicijative ne vode nikamo”, komentirao je Avrampoulos.
Nakon što je Makedonija zabranila ulazak Afganistancima i postrožila ulazak za sve, u Grčkoj se počeo zadržavati sve veći broj migranata.
Zbog toga je grčki premijer Alekis Cipras zaprijetio da će na sljedećem summitu blokirati svaku odluku ako njegova zemlja bude prepuštena sama sebi u migrantskoj krizi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.