Sjedinjene Države izručile su u domovinu mauritanskog zatvorenika Mohamedoua Oulda Slahija, autora knjige “Dnevnik iz  Guantanama”, objavio je Pentagon u ponedjeljak, a njegov dolazak potvrdila je i agencija iz Mauritanije.

Nakon tog transfera, u američkom vojnom zatvoru na Kubi, u koji su bili zatvarani osumnjičeni teroristi nakon napada 11. rujna 2001., preostaje još 60 zatvorenika.

Mohamedou Ould Slahi ( 45), bio je bez suđenja zatočen u Guantanamu od kolovoza 2002., a njegov povratak potvrdile su mauritanske vlasti.

“Neće odmah biti slobodan jer će ga ispitati sigurnosne službe pa će tek zatim biti vraćen obitelji”, rekao je neimenovani izvor u Mauritaniji.

Mauritanska agencija za informiranje (AMI) potvrdila je transfer i rekla da je to “plod diplomatskih napora” njegove zemlje “koji su trajali godinama”.

Uhićen 2001. u Mauritaniji, Ould Slahi je bio isprva zatvoren u Jordanu, zatim u Afganistanu te u Guantanamu što je u memoarima opisao kao “svjetsku turneju mučenja i ponižavanja”.

U “Dnevniku iz Guantanama” objavljenom 2015., koji je postao uspješnica,  on opisuje kako je bio mučen i prisiljavan na priznanja, te je davao lažne iskaze kako bi prekinuo torture. Tako je, između ostalog, lažno priznao da je planirao atentat na CNN-ov toranj u Torontu.

Američke vlasti optužile su ga da je član Al-Kaide i član Hamburške ćelije koja je sudjelovala u atentatima 11. rujna.

Američki predsjednik Barack Obama upisao je u zadaće svog mandata zatvaranje logora Guantanama, što mu neće uspjeti jer s Kongresom nije pronašao rješenje o budućem mjestu zatočenja zatvorenika koje se ne može osloboditi.

Kada je Obama preuzeo dužnost u siječnju 2009. u Guantanamu su bila 242 zatvorenika.

Komentiraj

FOTO:EPA/JIM LO SCALZO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.