Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz kazao je kako je odluka austrijske vlade o ograničenju broja izbjeglica kojima će ponuditi azil ove godine bila nužna i ustvrdio da bi druge države kroz koje oni prolaze morale udomiti više tražitelja azila.

“Austrija mora postaviti limit i za izbjeglice koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja jer oni prije dolaska u Austriju putuju kroz više sigurnih država”, izjavio je Kurz za list “Oestereich”, spomenuvši pritom Sloveniju.

“Nedavno smo odredili gornji limit za izbjeglice koje smo spremni primiti, a to je i signal drugim državama. Nijedna država na svijetu ne može beskonačno primati migrante. Nije održivo da Slovenija ima manje od tisuću molbi za azil, a mi 90 tisuća”, kazao je Kurz.

Austrija odnedavno s granice vraća u Sloveniju ekonomske migrante iz država sjeverne Afrike i nekih azijskih država koje nisu zahvaćene ratom, a odbija primiti i one koji su bez valjanih dokumenata ili imaju kriminalnu prošlost te one koji ne namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj, koja je uz skandinavske zemlje njihova glavna konačna destinacija.

Austrija je od uvođenja oštrijih mjera u Sloveniju vratila nekoliko stotina migranata, a Kurzova izjava daje naslutiti da će ih vraćati i u većem broju.

Vlada premijera Mire Cerara nedavno je zauzela pravno stajalište kako nije obvezna primati migrante i izbjeglice iz Njemačke i Austrije kojima je odbijen azil iako su na putu prema sjeveru registrirani i u Sloveniji. Navedeno je kako dozvola boravka koju migrantima izdaje policija nije stalna dozvola boravka, nego vrijedi samo dok izbjeglice ne napuste Sloveniju.

Komentiraj

FOTO:EPA/WAEL HAMZEH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.