Sporazum Europske unije s Turskom o zaustavljanju priljeva migranata daleko je od sigurnog i Austrija neće ublažiti stroge kontrole na granici, objavila je vlada u Beču u utorak.

Zemlje Unije nisu ponudile nikakva čvrsta jamstva Turskoj u zamjenu za zaustavljanje migranata, a nesuglasice s Turskom oko slobode medija i odnosa prema Kurdima vjerojatno će se nastaviti, rekao je kancelar Werner Faymann. Ne možemo se pouzdati u taj dogovor, dodao je.
“Nećemo uzmaknuti niti milimetra. Makedonija ostaje zatvorena”, naglasila je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, misleći na austrijske kvote o broju azilanata koje su uzrokovale zatvaranje makedonske granice s Grčkom.

Merkel nezadovoljna Austrijom

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nešto ranije kako se stvari kreću u pravom smjeru nakon što je EU dogovorio nacrt dogovora s Turskom kako bi se zaustavio priljev migranata u Europu.
“Općenito gledajući stvari se kreću u pravom smjeru”, rekla je Merkel za javni radio SWR isto tako nastojeći umiriti zabrinutost da Turska ucjenjuje Europu. “Ne. Tražimo ravnotežu interesa”, rekla je.
Dodala je kako se na noćašnjem summitu EU-Turska “došlo korak bliže tom rješenju”. Na kritiku o tomu kako EU ignorira eklatantna kršenja ljudskih prava u Turskoj samo kako bi postigla dogovor o migrantima, Merkel je upozorila i na mnogobrojne migrante koji još uvijek gube živote u pokušaju prelaska Sredozemlja.
“Protivno ljudskim pravima je i ljude dovoditi u ovakvu situaciju i zato ćemo pokušati otvoriti legalne putove za ugrožene”, rekla je Merkel i dodala kako je samo u siječnju 320 osoba izgubilo život u Egejskom moru.
Merkel je kritizirala jednostrane poteze poput zatvaranja granica na balkanskoj ruti i uvođenje gornjih granica za migrante kako je to učinila Austrija.
“Ja Austriji nisam zahvalna i nisam sretna zbog toga što su donošene jednostrane odluke”, rekla je njemačka kancelarka.

UNHCR i Amnesty kritični

Agencija UN-a za izbjeglice u utorak je priopćila da je “brzinsko rješenje” problema migranata dogovoreno dan ranije u Bruxellesu između europskih čelnika i Ankare, sukladno kojem će se migrante masovno vraćati u Tursku, suprotno njihovom pravu na zaštitu, kako prema europskom tako i prema međunarodnom zakonu.
“Vraćanje ljudi koji neće uživati zaštitu u Turskoj predstavlja cijeli niz problema glede međunarodnog i europskog zakona”, izjavio je Vincent Cochetel, direktor Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) za Europu.
Cochetel ocjenjuje da su nade u obećanje o raseljenju 20.000 izbjeglica na dobrovoljnoj osnovi tijekom iduće dvije godine “vrlo male”.
Na tragu njegovih riječi je Amnesty International (AI), ocijenivši da su europski i turski čelnici “pali na još nižu razinu”, “cjenkajući se pravima i dostojanstvom nekih od najranjivijih skupina ljudi”.
Plan EU-a i Turske o razmjeni sirijskih izbjeglica je, ocjenjuje AI, “nečovječan i nezakonit”.  AI optužuje Tursku da nedovoljno skrbi o skoro tri milijuna sirijskih izbjeglica, tvrdeći da žive u “očajnim uvjetima” bez primjerenog smještaja ili pristupa obrazovanju za svoju djecu.

Deset dana za pregovore s Turskom

Čelnici Europske unije dogovorili su sinoć na sastanku u Bruxellesu načela zajedničkog dogovora za upravljanje migrantskom krizom i zadužili predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovora o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor.
“Turska je predložila konkretan plan. Danas smo dogovorili zajednički okvir i dali mogućnost predsjedniku Tusku da pregovora u sljedećih deset dana s Turskom i nadam se da ćemo tada malo konkretnije stvari staviti na papir”, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković po završetku sastanka čelnika EU-a i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.
U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada okončan”.
Premijer Orešković  je rekao da je prolaz migranata tom rutom “u principu stao”.
Turska je od Europske unije zatražila,  među inim, dodatne tri milijarde eura do 2018., povrh tri milijarde koje je EU obećala u studenome prošle godine, ukidanje viza do kraja lipnja te predložila da za jednog sirijskog izbjeglicu koji bude vraćen iz Grčke u Tursku, jedan Sirijac bude preseljen izravno iz Turske u zemlje EU-a.
U zajedničkoj izjavi čelnika EU-a kaže se da će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na temelju dogovorenih načela raditi na detaljima s turskom stranom do sljedećeg summita EU-a 17. i 18. ožujka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.