Osuđeni teroristi u Australiji mogli bi ostati u pritvoru i nakon što odsluže kaznu budu li i dalje predstavljali prijetnju, prema novim antiterorističkim zakonima koje je najavio premijer Malcom Turnbull u ponedjeljak.

“Stalno smo usredotočeni na najvažniju obvezu svoje vlade, a to je sačuvati i štititi sigurnost ljudi”, rekao je Turnbull.

Postupak bi trebali nadgledati sudovi koji bi povremeno provodili nadzor i razmatrali žalbe, kazao je australski državni odvjetnik George Brandis.

Mjera bi bila slična postojećem zakonu koji se tiče zatvora za seksualne prestupnike i nasilne kriminalce koji bi mogli i dalje predstavljati prijetnju.

Prema predloženim antiterorističkim zakonima, dob u kojoj bi djeca mogla biti pritvorena spustila bi se sa 16 na 14 godina.

Od 2014. ukupno su 44 osobe u Australiji optužene za djela povezana s terorizmom, među kojima su i oni uključeni u planiranje masovnih napada, rekao je Turnbull.

Australija je od 2014. na najvećem oprezu zbog napada ekstremista i pretrpjela je nekoliko napada ‘osamljenih vukova’, među kojima je i opsada kafeterije u Sydneyu u kojoj su ubijena dva taoca i napadač.

Državni odvjetnik George Brandis, koji se s Turnbullom u Sydneyu obratio novinarima, rekao da će se o neograničenom pritvoru  odlučiti nakon procesa koji će nadgledati sud, koji uključuje medicinsku i psihološku procjenu i detalje o zatvorenikovu ponašanju u zatvoru.

“Neće biti oprosta za one koji nakon što odsluže kaznu pokazuju bilo kakve znakove želje da ponove zločin čim osjete slobodu, takvi će ostati iza rešetaka, rekao je Brandis.

Komentiraj

FOTO:EPA/PAUL MILLER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.