Reggae zvijezda iz Obale Bjelokosti Alpha Blondy u subotu je kritizirao zapadnu vojnu intervenciju u Libiji 2011. za koju je rekao da je uzrok džihadističkog napada u kojem je 19 osoba ubijeno u nedjelju u ljetovalištu Grand-Basam blizu Abidjana.

Na poziv toga glazbenika iz  Obale Bjelokosti, oko 2000 ljudi odjevenih u bijelo sudjelovalo je u mirnom mimohodu u subotu u Grand-Basamu kako bi žrtvama odali počast.

Povorka u kojoj su bili glazbenici, intelektualci i mjesni dužnosnici prošla je središtem grada.

“Mi smo prijatelji Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, ali oni nas nisu pitali za mišljenje prije nego što su krenuli bombardirati Siriju ili Libiju i ubili Moamera Gadafija”, rekao je Alpha Blondy na svečanosti te zapitao “zašto plaćati za gluposti Zapadnjaka?”

“Ništa vam nismo učinili, poštedite nas”, zaključio je.

Koalicija pod vodstvom Francuske i Velike Britanije je 2011. izvela zračne napade u Libiji koji su izazvali pad režima Moamera Gadafija. Od tada se suparničke milicije bore za vlast, a radikalna sunitska organizacija, takozvana  Islamska država (IS) iskoristila je situaciju za širenje svog utjecaja na Libiju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.