Predsjednik Sirije Bashar al-Assad izjavio je za portugalsku državnu televiziju kako se nada da će izabrani američki predsjednik Donald Trump biti saveznik u borbi protiv terorizma. “Trump bi bio naš prirodni saveznik ako ispuni obećanja o borbi protiv terorizma koje je dao u predsjedničkoj kampanji”, rekao je al-Assad, prenosi BBC.

Ipak, rekao je da je neizvjesno hoće li Trmp svoja obećanja i ispuniti. Donald Trump ranije je izjavio kako je ‘ludo’ boriti se i protiv sirijskih snaga i militanata Islamske države istovremeno, te kako bi sukob sa Sirijom mogao prerasti u sukob s Rusijom.

“Ne možemo predvidjeti što će on učiniti, ali ako će se boriti protiv teriorista, naravno da ćemo biti saveznici, prirodni saveznici”, rekao je sirijski predsjednik.

Trenutna američka politika podržava napade na Islamsku državu i ostale džihadiste, ali istovremeno podžava umjerene pobunjenike koji se bore protiv Assada. Sirijski predsjednik te skupine također smatra teroristima. “Oni misle da su svjetska policija, svjetski suci. Nisu”, rekao je Assad o Amerikancima. Turskog predsjednika Recepa Tayyipe Erdogana, pak, nazvao je ‘bolesnom osobom’ i ‘megalomanom koji nema dodir sa stvarnošću’.

Komentiraj