Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je u nedjelju da je njegova vojska bila prisiljena napustiti neka područja kako bi se usredotočila na ona koja su važnija za borbu protiv pobunjenika i priznao mu nedostaje vojnika.

U neuobičajeno otvorenoj procjeni stanja u sirijskoj vojsci nakon četverogodišnjeg sukoba, Asad je rekao da vrsta ratovanja s kojim je suočena Sirija traži da se vojska ne bori posvuda, nego da se koncentirara na vitalna područja.

“Ponekad, u određenim okolnostima, prisiljeni smo povući se iz nekih područja i vojnike prebaciti u druga koja želimo zadržati”, rekao je Assad u televizijskom govoru.

“Moramo definirati važne regije koje vojska mora držati kako ne bi dopustili pad nekih drugih”, dodao je.

 

  • Asad je od ožujka pretrpio nekoliko velikih vojnih poraza: izgubio je najveći dio pokrajine Idlib na sjeverozapadu od pobunjeničkog saveza predvođenog Frontom Nusra, a od skupina objedinjenih u “Južnu frontu” važna područja uz granicu s Jordanom. Uz to je radikalna Islamska država zauzela u svibnju drevni grad Palmiru.

 

Sirijska vlada ne kontrolira više od 25 državnog teritorija, a ostatak je podijeljen između naoružanih skupina kao što su Islamska država i ostale pobunjeničke grupe te dobro organizirane kurdske milicije, podaci su Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Najviše stanovnika živi u dijelovima koje drže vladine snage.

Asad je rekao da je potpora zemalja koje pudupiru pobunjenike, uključujući Tursku, razlog za nedavne poraze koji su izazvali “očaj” među Sirijcima. Sirija je u ratu koji financiraju najbogatije i najmoćnije države, istaknuo je.

No, unatoč tome sirijski predsjednik se ne predaje i kaže da nema kompromisnog rješenja. Odbacio je stajalište da Sirija ide prema podjeli teritorija koje kontrolira vlada u Damasku i pobunjenici protiv kojih se bori.

“Vojska ima sve, osim što joj nedostaje ljudi. No, unatoč tome, slika nije crna”, naglasio je Asad.

Komentiraj