Sloganom “Arapi van!” koji su uzvikivali prosvjednici na Korzici pređen je prag neprijateljstva koje neki Francuzi iskazuju spram muslimana nakon krvavih džihadističkih napada u siječnju i studenom u Parizu, dok dužnosnici osuđuju porast islamofobnih ispada.

Osvećujući agresiju spram vatrogasaca i policajaca, stotine prosvjednika marširalo je u petak i subotu popularnim četvrtima Ajaccioa, na jugozapadu Korzike. Jedna muslimanska dvorana za molitvu je uništena, jedna kebab zalogajnica oštećena.

“Ovakvo ponašanje mora prestati”, izjavio je u nedjelju prefekt otoka koji je zabranio prosvjede do 4. siječnja u četvrti Ajaccioa gdje su se odvijali nedavni incidenti, osuđujući “šokantna i neprihvatljiva dobacivanja”.

Broj činova inspiriranih mržnjom spram islama dosegao je “vrhunac” 2015., po Francuskom vijeću za muslimansku vjeroispovijest (CFCM), reprezentativnom tijelu pet do šest milijuna muslimana u Francuskoj.

U 12 dana koji su uslijedili nakon napada u siječnju na satirički tjednik Charlie Hebdo, 128 protumuslimanskih djelovanja dojavljeno je vlastima, što je brojka gotovo jednaka ukupnom broju takvih djelovanja u čitavoj 2014., objavio je sa žaljenjem Opservatorij protiv islamofobije CFCM-a.

Tragični događaji kao da su oslobodili zatomljeno neprijateljstvo koje se širi društvenim mrežama. CFCM “poziva građane da ne stapaju veliku većinu francuskih muslimana, koji žive u miru, sa sićušnom manjinom koja se zalaže za nasilje pa čak i smrt u ime naše religije”.

Drugi je simptom glasovanje za stranku krajnje desnice Nacionalna fronta, uvijek spremnu na osudu pritiska migranata ili pretjerano vidljivog, po njima, prisustva muslimana.

Suočen s takvom napetošću, francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je ovog tjedna na “solidarnost i bratstvo jer oni koji nas napadaju žele nas podijeliti, razdvojiti”.

Dužnosnici džamija pozvani su da otvore svoja vrata široj javnosti 9. i 10. siječnja za “čaj bratstva”.

Komentiraj