Švicarsko ministarstvo pravosuđa zamrznulo je više od 50 milijuna švicarskih franaka (46 milijuna eura) povezanih s FIFA-om na zahtjev američkih vlasti u sklopu antikorupcijske istrage unutar svjetske nogometne federacije, potvrdio je danas glasnogovornik švicarskog ministarstva pravosuđa pisanje dnevnika “Tages Anzeiger”.

“Američke vlasti su tražile dokumente povezane s 50 računa u različitim bankama preko kojih se navodno prebacivao novac povezan s korupcijom”, izjavio je glasnogovrnik švicarskog ministasrtva pravosuđa Folco Galli, dodajući da je zamrznut “visoki dvoznamenkasti milijunski iznos”, koji se kreće od 50 do 100 milijuna švicarskih franaka, a nakon zahtjeva američkih vlasti.
Američke vlasti su još u ožujku tražile od švicarskih vlasti informacije o 50 bankovnih računa otvorenih u deset banaka u Švicarskoj, među kojima su banke UBS, Credit Suisse, Pictet, BS i Julius Baer, dodaje “Tages Anzeiger”.
Ured glavnog švicarskog tužitelja je u ponedjeljak objavio da je primio “izvješća o 133 sumnjive transakcije na bankovnim računima povezanim s FIFA-om i s dodjelom domaćinstava svjetskih prvenstava 2018. i 2022”.
Trenutačno su 39 osoba, od kojih je 12 proglašeno krivima, te dvije marketinške tvrtke, pod istragom američkog pravosuđa koje procjenjuje da da je od 1991. u FIFA-i isplaćeno oko 200 milijuna dolara mita.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.