Gotovo 52 posto Palestinaca na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu ne želi da se nastave napadi nožem protiv Izraelaca, prema anketi objavljenoj u nedjelju.

U Pojasu Gaze, za razliku od toga, više od tri četvrtine Palestinaca podržava posljednju pobunu i želi da se ona nastavi, objavio je Jeruzalemski centar za medije i komunikacije (JMCC).

Oko 51 posto Palestinaca podržava mirovne pregovore s Izraelom, pokazuju rezultati ankete JMCC-a.

Palestinci podržavaju Europsku uniju kao posrednika više od bilo kojeg drugog bloka ili sile. Oko 23 posto ispitanika bira EU, 19 posto Egipat, 17 posto ih želi da to bude UN dok bi samo 5 posto željelo da mirovne pregovore vodi Sjedinjene Države.

Mnogi Palestinci na SAD gledaju kao da radi u korist Izraela, dok Izrael smatra da je EU propalestinski nastrojen.

Posljednji pokušaj mirovnih pregovora pod vodstvom SAD-a propao je prije dvije godine.

Najnoviji val nasilja izbio je početkom listopada prošle godine. Otad su Palestinci izveli više od 200 napada nožem, uključujući i pokušaje napada, na Izraelce, priopćuje izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ubijeno je gotovo 200 Palestinaca, većinom napadači nožem, te 30 Izraelaca.

Izrael za nasilje okrivljuje zapaljivu retoriku radikalnih muslimanskih vođa, koji pozivaju mlade da napadnu Židove kako bi “obranili” džamiju Al Aksu i koji slave napadače kao “mučenike” i “junake”.

Palestinci međutim za nasilje okrivljuju represiju i duboku razočaranost zbog zastoja mirovnog procesa koji je trebao voditi k uspostavi palestinske države.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.