Dvije trećine Nijemaca protivi se odluci kancelarke Angele Merkel da dopusti tužiteljstvu pokretanje kaznenog postupka protiv njemačkog komičara koji je ismijavao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u nedjelju.

Merkel je objavila svoju odluku u petak nakon što je Erdogan zatražio da Njemačka podigne optužnicu protiv Jana Boehmermanna koji je 31. ožujka pročitao pjesmu u svojoj emisiji na javnom servisu ZDF u kojoj se Erdogana, između ostalog, povezuje s pojmovima poput sodomije i pedofilije.

Njemački kazneni zakonik sadrži odredbu koja zabranjuje vrijeđanje stranih čelnika, ali prepušta vladi da odluči hoće li ovlastiti tužitelje da pokrenu postupak u takvim slučajevima.

Merkel se našla u nezgodnom položaju budući da je ona bila pokretačka sila sporazuma Europske unije s Turskom o zaustavljanju priljeva migranata u Europu, navodi Reuters.

Ispitavanje javnog mišljenja koje je proveo Emnid za novine Bild am Sonntag pokazuje da se 66 posto ispitanih protivi odluci kancelarke da dopusti tužiteljima da pokrenu postupak protiv komičara. Samo 22 posto je reklo da je Merkel u pravu, a 12 posto je bilo neodlučno.

Emnid je proveo ispitivanje među 500 ljudi u petak poslijepodne.

Kancelarkina odluka već je podijelila vladajuću koaliciju i pojavile su se optužbe da nije zaštitila slobodu govora.

Merkel putuje u subotu u Tursku i njezin koalicijski partner SPD, koji je želio da se zahtjev Turske odbaci, pozvao ju je da stane u obranu slobode mišljenja i medija tijekom tog posjeta.

ZDF je priopćio da će pomoći Boehmermannu koji je otkazao svoje emisije do 12. svibnja. On je navodno pod policijskom zaštitom.

Komentiraj

FOTO:EPA/BRITTA PEDERSEN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.