Većina Katalonaca protivi se planu vladajućih stranaka te regije da pokrenu politički proces odcjepljenja kojim bi u roku od 18 mjeseci proglasile punu neovisnost od Španjolske, pokazuje u petak objavljena anketa.

Ta bogata pokrajina sjeveroistočne Španjolske, koja uživa autonomiju te ima vlastitu pokrajinsku vladu i parlament, u utorak je objavila takozvane smjernice za odcjepljenje.

Katalonski parlament koji je pak primio deklaraciju o odcjepljenju o kojoj bi trebao glasati nije se još oformio jer se stranke ne mogu dogovoriti tko će voditi pokrajinsku vladu i moguće je da će biti potrebni novi izbori nakon rujanskih.

  • Ankete su pokazale da većina Katalonaca želi ostati unutar Španjolske ako se pokrajini osigura povoljniji porezni sustav i zakonom zaštite katalonska kultura i jezik.

Rezultati ankete Metroscopia objavljeni u petak u dnevniku El Pais pokazuju da danas gotovo tri četvrtine ispitanika ne žele da pokrajinsku vladu vodi Artur Mas, otac katalonskog plana odcjepljenja.

Mas je 2014,. pokušao održati službeni referendum o neovisnosti u čemu nije uspio.

Ankete su također pokazale da je podrška neovisnosti od Španjolske pala na 41 s 45 posto koliko je iznosila prije pokrajinskih izbora u rujnu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy sastao se s liderom oporbenih socijalista Pedrom Sanchezom u četvrtak, a razgovara i s liderima novih stranka Podemos i Ciudadanos (Građani) u petak i nastoji dogovoriti s njima da se pitanje neovisnosti Katalonije ne koristi kao tema u kampanji za parlamentarne izbore 20. prosinca.

Španjolska središnja vlada  protivi se odcjepljenju Katalonije, a španjolski ustavni sud objavio je da bi referendum o odcjepljenju bio neustavan.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALBERTO ESTEVAZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.