Više od polovice američkih glasača vjeruje da je sustav koji američke političke stranke koriste za odabir kandidata za Bijelu kuću “namješten”, a više od dvije trećine glasača priželjkuje promjenu sustava, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.

Ti rezultati su na tragu pritužbi vodećeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Bernija Sandersa da im sustav nije naklonjen jer prvenstveno ide na ruku kandidatima koji su blisko povezani sa svojim strankama.

Oko 51 posto glasača obuhvaćenih anketom provedenoj od 21. do 26. travnja je odgovorilo da vjeruju da je sustav stranačkih predizbora “namješten”. Njih 71 posto bi stranačke kandidate radije birali direktnim glasovanjem, bez delegata kao posrednika. Rezultati su također pokazali da 27 posto glasača ne razumije kako funkcionira sustav stranačkih predizbora, a njih 44 ne razumije zašto su delegati uopće uključeni u izborni proces.

Također, skoro polovica ispitanika bi da se predizbori održe na isti dan u svim državama, umjesto da se mjesecima razvlače.

Odgovori su uglavnom isti kod republikanskih i demokratskih birača.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.