Vladajuća Narodna stranka desnog centra, premijera Mariana Rajoya, najpopularnija je stranka devet dana uoči parlamentarnih izbora u Španjolskoj, a za vrat joj pušu Građani, nova stranka koja podupire slobodno tržište i jedinstvo zemlje, pokazuje anketa koju je za list El Confidencial u petak objavila agencija za istraživanje Dym.

Dosad niti jedna anketa nije ukazivala na tako malu podršku oporbenoj stranci lijevog centra PSOE, koja se, ako je vjerovati ovom istraživanju, nalazi na trećem mjestu iza lijevog Podemosa (Možemo), stranke koja tvrdi da je PSOE izdao načela ljevice.

Narodna stranka uživa potporu 26,7 posto stanovnika, Građani 23,2 posto, Podemos 19,1 posto, a PSOE 17 posto, pokazuje anketa Dyma.
Ipak, čak 26 posto ispitanika reklo je da ne zna za koga će glasovati u nedjelju 20. prosinca.
Ovo istraživanje, provedeno na 1012 stanovnika, pokazuje, poput ostalih anketa, kako niti jedna stranka neće osvojiti parlamentarnu većinu, što bi moglo dovesti do stvaranja koalicija ili manjinske vlade, nešto na što Španjolska od uvođenja demokracije 1978. nije navikla.
Španjolci još uvijek osjećaju posljedice recesije, koja je službeno završena prije 18 mjeseci, no visoka stopa nezaposlenosti i dalje je prisutna. Od srpnja do rujna nezaposleno je bilo 21 posto stanovnika, najmanje u protekle četiri godine, zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni te otvaranju privremenih i slabo plaćenih poslova. I dalje je, međutim, uz Grčku, zemlja s najviše nezaposlenih.
Podemos, kojeg se uspoređuje s grčkom Sirizom, i Građani privlače glasače i zbog korupcijskih skandala koji su izbili na površinu u Narodnoj stranci i PSOE-u posljednjih mjeseci. Te dvije stranke mijenjaju se na vlasti od 1982. godine.
Prema anketama Metroscopije i Sigme Dos, kuća koje su objavile svoje ankete prije desetak dana, u vodstvu je Narodna stranka s potporom od 22,7 posto birača, odnosno s 27,1 posto.
Na plakatima Narodne stranke, postavljenima diljem zemlje, ističe se poruka: „Španjolska ozbiljno“. Premijer Rajoy ponavlja da oni imaju iskustvo u upravljanju zemljom te da nije vrijeme za političke eksperimente. Obećao je prepoloviti stopu nezaposlenosti ukoliko dobije novi mandat.

 

Komentiraj