Animirani film “Tu tamo” redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, uvršten je u natjecateljski program njemačkog festivala DOK Leipzig, koji počinje 26. listopada, dok dvije hrvatske manjinske koprodukcije, “Lazar” Svetozara Ristovskog i “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, sudjeluju na festivalu mediteranskog filma Cinemed u Montpellieru.

Stewartov autorski projekt natjecat će se u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova DOK Leipziga, dok će se u popratnom programu tog, jednog od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i  animiranom filmu, prikazati još jedan hrvatski film, “Kolač” Daniela Šuljića iz 1997., izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film “Tu tamo” počinje kao bilježnica putnika, sa skicama nastalima u ljeto prošle godine na hrvatskoj obali i u Zagrebu, čiji se detalji rastapaju u apstraktne utiske s rubova sjećanja. Uz Stewarta animaciju potpisuje Darko Masnec, koloriranje Ivan Košutić i Jelena Oroz, a miks zvuka Gideon Kiers.

  • Šuljićev nagrađivani film “Kolač”, koji kroz borbu oko najvećeg komada kolača na satiričan način prikazuje raspad Jugoslavije, uvršten je u retrospektivni program “Moving Borders”.

U sklopu festivalskog marketa filmskim stručnjacima će u video knjižnici biti dostupna još tri hrvatska filma – “Lijepo mi je s tobom, znaš” Eve Kraljević, “Rakijaški dnevnik” Damira Čućića i “Bolesno” Hrvoja Mabića.

Festival DOK Leipzig u svom ovogodišnjem, 58. izdanju, prikazat će tijekom tjedan dana više od 200 ostvarenja iz cijelog svijeta,  od čega u natjecateljskim programima 150 filmova, koji su odabrani između njih 2.600 prijavljenih.

Na međunarodnim festivalima Hrvatska je ovih dana prisutna i s dvjema manjinskim koprodukcijama – filmovi “Lazar” Svetozara Ristovskog i “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, uvršteni su u program 37. međunarodnog festivala mediteranskog filma u Montpellieru – Cinemed, koji se održava od 24. do 31. listopada.

“Lazar” je priča o mladiću bez emocija uključenom u trgovinu ilegalnim imigrantima. U glavnoj ulozi je  hrvatski glumac Vedran Živolić, dok sporednu ulogu igra Goran Navojec, a  film sudjeluje u festivalskoj konkurenciji dugometražnih filmova s još devet naslova. Nastao je u produkciji makedonskog Small Moves Ltd. i koprodukciji hrvatske MP Filmske produkcije te bugarskog Gala Filma i francuskog Arizona Filmsa.

Ršumovićev prvijenac “Ničije dijete”, nastao prema istinitoj priči o dječaku pronađenom u bosanskim planinama, uvršten je u program “Panorama”. Film je nastao u produkciji Art & Popcorn i koprodukciji BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske. Ršumović je i scenarist filma, snimatelj je Damjan Radovanović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar.

Festival Cinemed promiče igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora s mediteranskog područja, od Portugala do Crnog mora.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.