– Dosadašnji potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić većinom glasova izabran je u četvrtak na sjednici Gradske skupštine za novog predsjednika tog tijela.

Za Mikulića je glasalo 33 zastupnika, 11 zastupnika bilo je protiv te četiri suzdržana.

Mikulić je izabran nakon što je njegov prethodnik Darinko Kosor (HSLS) nedavno podnio ostavku na tu funkciju.

Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, Mikulić je pozvao gradske zastupnike da već sad počnu strateški razmišljati u vezi s projektima i stvarati investicije.

Najavio je podizanje razine rada Gradske skupštine. “Na taj način ćemo podići transparentnost i demokratičnost rada. Ako nam je svima u cilju osigurati razvoj Zagreba, sukladno razvoju svih europskih metropola, ne smije biti parcijalnih interesa”, poručio je Mikulić.

Dosadašnji rad Skupštine ocijenio je dobrim, no smatra da treba “ubaciti u višu razinu”, da se neke stvari “jasnije, nedvosmislenije, transparentnije i brže odvijaju u Skupštini”.

Mikulić je zastupnicima poručio da se više ne smije dogoditi blokada u donošenju strateških dokumenata, već treba prepoznati dokumente koji su zajednički svima, stati iza projekata brojem ruku i izglasati ih.

Najavio je da će se osim koordinacije s predsjednicima vijeća četvrti uvesti i kolegij s potpredsjednicima Gradske skupštine i predsjednicima klubova.

Zalagat će se da prijedlozi koji dolaze budu jasni i transparentni te ocjenjuje da će se tako ubrzati rad i donošenje akata u Skupštini.

Bivši predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, čiju su ostavku zastupnici na današnjoj sjednici prihvatili, rekao je da odluka o ostavci nije bila ishitrena. “U politici uvijek morate znati kada s neke funkcije trebate otići”, rekao je.

Na funkciju predsjednika došao je, kaže, kao čovjek te je ustvrdio da je u tri godine koliko je obnašao tu funciju – obavljao je samostalno, radeći na dizanju digniteta Skupštine. “Odlazim kao čovjek i mirne savjesti”, dodao je.

Za potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine izabran je HSS-ov gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HSS-a Nenad Matić za kojeg je glasalo 46 zastupnika, dok ih je dvoje bilo suzdržano.

Komentiraj

FOTO:anjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.