Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a gostovao je u Dnevniku Nove TV,  u kojem je govorio o aktualnim temama, uključujući i kontroverznu pozajmicu koju je stranka u vrijeme dok ju je vodio Tomislav Karamarko uzela od tvrtke u vlasništvu čelnog čovjeka PPD-a.

Na pitanje je li već dobio zatraženo izvješće o financiranju stranke, Plenković je odgovorio da izvješće od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića očekuje u najskorijem roku. Na pitanje koga će sankcionirati nakon što dobije izvješće, Plenković je kazao kako on nikakve sankcije nije spominjao. ‘Nisam spomenuo nikakve sankcije. Kao kandidat za predsjednika HDZ-a želim da budemo odgovorna stranka koja se na transparentan način financira sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka. To je naš cilj i odgovornost prema biračima. Smatram da oni koji su uključeni u taj proces, a tu najprije mislim na vodstvo stranke treba biti upoznato s ključnim odlukama i da imaju detaljna saznanja što su sve izvori prihoda HDZ-a.’, kazao je Plenković za Novu TV.

No ukoliko bude nešto sporno, čija je to politička odgovornost? Je li to na leđima za sada prozvanog zamjenika, u to vrijeme glavnog tajnika stranke, Milijana Brkića?

‘Nema nikakvih prozivki. Znamo da su ti ugovori sklapani prije nekoliko godina. Nama je u interesu da imamo jasnu sliku o tome kako se stranka financirala. Naravno da ćemo razgovarati s aktualnim vodstvom stranke i kolegama koji su u to uključeni. Mislim da je korisno da je svaka pozajmica ili bilo kakvo drugo financiranje stranke sukladno zakonskim propisima. Bitno je da svi koji stanku vode znaju odakle su izvori financiranja’, odgovorio je.

 

Plenković je rekao da u oporbi ima jako puno panike otkad je najavio kandidaturu.

 

‘U oporbi ima jako puno panike od kad sam ja već najavio svoju kandidaturu, a čini mi se da i kako vrijeme bude odmicalo i kako ćemo promicati zajedništvo, snagu, energiju, učiniti HDZ najvjerodostojnijom političkom strankom u Hrvatskoj. Vratiti povjerenje birača, ponuditi konkretna rješenja. Moji kolege već rade na izbornom programu, na izbornom stožeru. Razgovaramo s našim aktualnim i potencijalnim partnerima. Očekujem da u vrlo kratkom roku to pokažu i ispitivanja mišljenja hrvatske javnosti, Idemo u ovu izbornu utakmicu samouvjereni i spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.’

Kazao je i kako bi htio da i HSS bude s HDZ-om u koaliciji s kojom će ići na rujanske izbore.

 

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.