Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, objavila je u utorak organizacija Amnesty International (AI), iznijevši ono za što tvrdi da su dokazi da je zračnim napadima prekršeno humanitarno pravo.

“U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija i prometna tržnica te medicinski objekti… Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo”, stoji u izvješću AI.

Rusija je započela izvoditi zračne napade u Siriji 30. rujna uz objašnjenje kako želi pomoći svojem savezniku, sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i poraziti Islamsku državu i druge militantne skupine, ali ustrajno i odlučo opovrgava tvrdnje da gađa civile, navodeći kako iznimno pazi na to da ne bombardira stambene četvrti.

Nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu u izvješću spominje napade na pokrajine Homs, Idlib i Alep, izvođene od rujna do studenoga, u kojima je ubijeno “najmanje 200 civila i desetak boraca.

“”Dojam je da su ciljevi nekih ruskih napada bili izravno civili i civilna imovina jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije”, stoji u pisanoj izjavi ravnatelja programa AI za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera.

“Ti napadi mogli bi biti ratni zločini”, naglasio je Luther.

U izvješću AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjeno kasetno streljivo i nenavođene projektile u nastanjenim područjima i zahtijeva od nje da to prestane činiti.

AI kao jedan od najtežih izgreda navodi napad trima projektilima na vrlo prometnu tržnicu u Arihi u Idlibu, pri čemu je ubijeno 49 ljudi.

U drugom napadu je “15. listopada ubijeno najmanje 46 civila, od kojih 32 djece i 11 žena koji su se sklonili u podrum jedne zgrade” u selu al-Ganto u pokrajini Homs.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je objavio da je od kraja rujna do 21. prosinca u ruskim napadima ubijeno 2132 ljudi, međui kojima 710 civila, pri čemu su 104 bile žene, a 161 djeca.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.