Čuveni starorimski logor Burnum s amfiteatrom i prepoznatljivim ostacima lukova sa zgrade zapovjedništva logora, pretorija, pretrpio je veliku štetu u požaru koji je u ponedjeljak oko 13 sati izbio pokraj Nacionalnog parka Krka, kaže ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović, dok u Nacionalnom parku Krka, na čijem području se Burnum nalazi, kažu da stanje ipak nije toliko dramatično.

“Opožarena je kompletna površina zaštićenog prostora, čitav prostor aglomeracije koji je zaštićeno kulturno dobro. Prizori su apokaliptični, šteta je velika jer je cjelokupna površina logora spaljena. Požar je došao do amfiteatra koji su vatrogasci uspjeli obraniti tako da su sinoć oko 23 sata postavili crtu obrane oko lukobrana koji su također obranjeni”, izjavio je Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš koji je rano jutros obišao taj arheološki lokalitet.

Zaninović kaže da je ostao zatečen razmjerima opožarene površine jer u medijima jučer nije bilo riječi da se požar uopće približio Burnumu.

“Riječ je o požaru koji je krenuo s područja sela Radići Donji, nedaleko od Ivoševaca i vrlo brzo se proširio do arheološkog lokaliteta te ubrzo zahvatio cijeli taj prostor.

Kada dođe do zagrijavanja kamenja, sve ono što se nalazi ispod zemlje je nagoreno, a svaki proces užarivanja kamena dovodi do raspadanja i uništenja, tako da je šteta velika. Vatrogasci su tu dežurali cijelu noć i uspjeli zaustaviti vatru kada je došla do amfiteatra”, ispričao je  Zaninović.

Starorimski logor Burnum sagrađen je na prijelazu stare u novu eru, na strateški važnom položaju s kojeg se kontrolirao prijelaz preko rijeke Krke.  Iz njega su počinjala vojna djelovanja prema kopnu, sve do tadašnjih sjevernih granica rimske države.

“Na arheološkom području nema štete, jer je ono što se nalazi ispod zemlje zaštićeno od požara, a lukovi i amfiteatar vatrom srećom nisu bili zahvaćeni. Nije velika šteta ni što se tiče prirode jer se na tom području uglavnom obavlja ispaša, pa je izgorjela samo niska trava i raslinje. Jučerašnji požar, baš kao i nastala šteta, ne mogu se mjeriti s velikim požarom na prostoru Nacionalnog parka Krka početkom kolovoza”,  kaže Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.

Na lokalitetu oko nadaleko poznatih lukova cijela je površina tla crna od požara i na prvi pogled izgleda kao da je netko po tlu prosuo tanak sloj asfalta. Ponegdje iz zemlje izviruje pokoja biljka koja je preživjela vatru, a posebno je izražen kontrast između bijelih kamenih lukova i crne spaljene zemlje svuda naokolo. Samo su ti ostaci pretorija rimskog logora ostali čisti i bijeli na spaljenoj zemlji Burnuma.

Komentiraj