Talibanski militanti u nedjelju su zanijekali da je njihov vođa mula Ahtar Mansur ubijen u napadu američkom bespilotnom letjelicom.
“Bez temelja je tvrdnja o ubijanju mule Mansura bespilotnom letjelicom. Živ je i nije bilo napada na njega”, objavio je jedan od pobunjeničkih vođa putem Telegram aplikacije za smartphone.

Mula Ahtar Mansur preuzeo je vodstvo talibana u kolovozu nakon što je objavljeno da je utemeljitelj pokreta  mula Muhamed Omar preminuo.

Afganistanska predsjednička palača objavila je da je napad letjelicom izveden no da još pokušava utvrditi njezin ishod. Američka vojska objavila je da je napad dronom u subotu bio usmjeren na Mansura u udaljenom području uz afganistansko-pakistansku granicu. Prema glasnogovorniku Pentagona Peteru Cooku još se pokušavaju utvrditi rezultati toga napada.

Američki državni tajnik John Kerry, koji boravi u posjetu Mianmaru, u nedjelju je kazao da je Mansur predstavljao “trajnu i neposrednu prijetnju američkom osoblju u Afganistanu i Afganistancima te je prijetnja miru”.

Američki dužnosnici u subotu su u Washingtonu kazali kako je on u tom napadu vjerojatno ubijen. Napad je osobno odobrio američki predsjednik Barack Obama.

“Ta akcija šalje jasnu poruku svijetu da ćemo biti uz naše afganistanske partnere dok grade stabilniji, ujedinjeni, sigurni i napredni Afganistan”, kazao je Kerry na konferenciji za novinare.

Kerry je kazao da su o napadu izviješteni čelni ljudi Pakistana i Afganistana no odbio je pojasniti je li to učinjeno prije napada. On je osobno u telefonskom razgovoru obavijestio pakistanskog premijera Nawaza Sharifa.

Komentiraj