Trojica američkih državljana koji su nestali prošli tjedan u Bagdadu oteti su i u zatočeništvu ih drže pripadnici proiranske šijitske milicije, kazala su u utorak dvojica iračkih obavještajaca i dva izvora iz američke vlade.

Američki izvoru kažu da Washington nema razloga vjerovati u to da je u otmicu umiješan Teheran i ne vjeruje da je trojka u zatočeništvu u Iranu, koji graniči s Irakom.

“Oteti su jer su američki državljani, a ne iz osobnih ili financijskih razloga”, rekao je jedan od iračkih obavještajnih izvora u Bagdadu.

Nepoznata grupa naoružanih muškaraca u petak je otela trojicu Amerikanaca iz privatne kuće u jugoistočnoj četvrti Dori, rekli su irački dužnosnici.

Prošlog tjedna u Bagdadu i okolici sigurnosna se situacija pogoršala, nakon višemjesečnog relativnog mira. Ekstremistička Islamska država preuzela je odgovornost za više prošlotjednih napada u Bagdadu i pokrajini Dijali u kojima je poginulo više od 50 ljudi.

Najčešća meta otmica su Iračani, no proteklih su mjeseci u Iraku oteti i državljani Katara i Turske.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALI HAIDER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.