Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u subotu da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora otići, ali da se o trenutku njegova odlaska mora donijeti odluka na pregovorima.

U izjavi nakon razgovora s britanskim šefom diplomacije Philipom Hammondom, Kerry je pozvao Rusiju i Iran da iskoriste svoj utjecaj kako bi nagovorili Asada da krene u pregovore.

Po njegovim riječima, hitno treba obnoviti napore za nalaženje političkog rješenja za okončanje četverogodišnjeg građanskog rata i sve gore izbjegličke krize u Siriji.

“Moramo krenuti u pregovore. To očekujemo i nadamo se da će Rusija i Iran, kao i bilo koja druga zemlja koja tamo ima utjecaja, pomoći da se to ostvari…”, kazao je Kerry.

“Mi smo spremni pregovarati. Je li Asad spreman pregovarati, stvarno pregovarati? Je li Rusija spremna dovesti ga za pregovarački stol?”

Govoreći o Asadovom odlasku s dužnosti, Kerry je rekao da postoji proces u kojemu sve strane trebaju postići dogovor o tome koji je najbolji način da se to postigne.

Komentiraj

FOTO:getty images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.