Američki vojni savjetnici prate ofenzivu iračkih kurdskih snaga na grad Sinjar u Iraku i pomažu u navođenju bombardiranja koje izvodi koalicija, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

“Savjetnici su na planini Sinjar gdje pomožu pešmergama u izboru meta zračnih napada koalicije”, rekao je Cook na konferenciji za novinare u Pentagonu.

“Oni ne sudjeluju izravno u akciji, ali ju prate”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Cook je rekao da nazočnost američkih vojnih savjetnika nije neuobičajena u tom dijelu Iraka. Pentagon je do sada rijetko potvrđivao nazočnost američkih vojnih savjetnika u blizini sukoba.

 

  • Jedan vojnik američkih specijalnih snaga je ubijen 22. listopada dok je sudjelovao s kurdskim specijalnim snagama u napadu na zatvor koji drži skupina Islamska država, na sjeveru Iraka.

 

Američke snage uglavnom pružaju savjete i pomoć lojalnim snagama, iračkim redovnim snaga i pešmergama, i ostaju unutar baza i stožera.

Iračke vojne snage su uz pomoć međunarodne koalicije u četvrtak ostvarile prednost pred skupinom Islamska država ( IS) blokiranjem strateškog pravca prema Siriji blizu grada Sinjar koji žele preuzeti od džihadista.

Ti dobro obučeni vojnici su u neposrednoj blizini sukoba izloženi velikim opasnostima kako bi mogli izravno usmjeravati bombardiranja iz zraka.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.