Američki predsjednik Barack Obama zatražio je u ponedjeljak od američkih medija da osude kandidate za predsjedničke predizbore koji “otvoreno lažu” i vode kampanje koje “izmiču zdravom razumu”, aludirajući, ne navodeći imena, na republikanskog kandidata milijardera Donalda Trumpa.

Govoreći o izvještavanju informativnih postaja koje prenose i najmanje geste favorita republikanskih predizbora i s njim rade beskrajne intervjue, Obama je kazao: “Dobro obaviti posao više je od držanja mikrofona pred nečijim ustima”.

Američki predsjednik koji je govorio na svečanoj dodjeli novinarskih nagrada u Washingtonu pozvao je medije da “istražuju, dovode u pitanje, kopaju i traže još više” te ocijenio da “ono što danas vidimo ugrožava našu demokraciju i naše društvo”.

“Kad naši dužnosnici i naše izborne kampanje u potpunosti izmiču zdravom razumu, činjenicama i analizama, kad istina ili laž više nisu važni, to nas sprječava u donošenju pravih odluka u ime budućih generacija”, kazao je Obama.

Predsjednik se okomio na prijezir spram politički korektnoga, što je učestala Trumpova tema, ističući kako je to “izgovor da se iznose uvrede ili jasno i glasno laže”.

Američki predsjednik ocijenio je kako je uspjeh “Spotlighta”, nagrađena Oscarom za najbolji film, pokazao želju javnosti da sazna istinu.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER DOULIERY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.