Američki potpredsjednik Joe Biden ocijenio je da Turska ne daje dobar primjer što se tiče slobode govora, osudivši zastrašivanje medija i kritičara režima, u petak, prvog dana posjeta Istanbulu.

“Kada se medije zastrašuje a novinare zatvara (…) i kada je više od 1000 akademika optuženo za izdaju samo zbog potpisivanja peticije, onda to nije dobar primjer”, rekao je Biden na početku razgovora s predstavnicima turskog civilnog društva.

“Ako ne možete iznijeti svoje mišljenje i kritizirati neku politiku, ponuditi alternativu bez straha od zastrašivanja i kazne, onda je vaša zemlja lišena mogućnosti”, dodao je američki potpredsjednik pred šestero akademika, urednika i novinara turskih glasila bliskih oporbi.

“To za turski narod nisu nove zamisli, one su upisane u vaš ustav”, dodao je, “mi želimo da Turska bude za čitavu regiju snažan primjer što znači aktivna demokracija”.

Islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan od prošlog tjedna žestoko napada više od tisuću turskih intelektualaca koji su potpisali peticiju protiv “pokolja” koje je vojska počinila nad civilima u operacijama protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku zemlje.

Protiv potpisnika je pokrenut sudski progon i stegovni postupak, što je izazvalo negodovanje u Turskoj i u inozemstvu.

Erdogan, na vlasti od 2003., redovito je na meti optužbi za autoritarno vladanje i sklonost islamizmu. Nevladine organizacije ga kritiziraju zbog napada na medijske slobode.

Komentiraj

FOTO:EPA/MURAD SEZER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.