Američki kongresnik je u prigodi susreta s visokim izraelskim dužnosnicima u nedjelju razgovarao o mogućnosti preseljenja veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u Jeruzalem, rekli su dužnosnici.

Ron DeSantis, predsjednik pododbora Zastupničkog doma za nacionalnu sigurnost, razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o “stanovitom broju regionalnih pitanja, pa tako i o preseljenju veleposlanstva”, rekao je izraelski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Američki predsjednik je, prekinuvši tradicionalnu američku politiku, obećao u kampanji da će Jeruzalem priznati za izraelsku prijestolnicu i da će onamo preseliti američko veleposlanstvo, protivno željama Palestinaca i većeg dijela međunarodne zajednice.

DeSantis se u nedjelju sastao s Yehudom Glickom, zastupnikom premijerove stranke Likuda, koji je rekao da je svrha posjeta američkog dužnosnika pomno proučiti pitanje preseljenja veleposlanstva.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely koja se također sastala s DeSantisom, rekla je da je “optimistična” u vezi s preseljenjem veleposlanstva.

Diplomat u američkom veleposlanstvu istaknuo je u nedjelju da “još nikakva odluka (o preseljenju) nije donesena, još smo u pripremnoj fazi”.

“Predsjednik je rekao da ozbiljno razmišlja o tom pitanju i proučava ga s velikom pomnjom”, dodao je.

Komentiraj