Načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga general Joseph Dunford, najviši američki vojni časnik, u ponedjeljak je tijekom posjete Istanbulu pokušao ublažiti napetosti s Turskom, NATO saveznicom, koja se obrušila na Zapad zbog mlake potpore vladi nakon neuspjelog vojnog udara i oklijevanja SAD-a da izruči klerika Fethullaha Gulena.

Ankara je u više navrata optužila svoje zapadne saveznike da ih više brine sudbina pučista nego činjenica da su pokušali svrgnuti demokratski izabranu vladu.

“Važno je da SAD, naš prijatelj i saveznik, iskaže jasan i odlučan stav prema pokušaju terorističkog udara na našu naciju i demokraciju”, kazao je premijer Binali Yildrim američkom generalu.

On je isto tako ponovio turska očekivanja da muslimanski klerik Fethullah Gulen, koji živi u SAD-u, i kojega Ankara krivi za organizaciju pokušaja puča 15-16. srpnja, bude izručen. Gulen niječe bilo kakvu povezanost s pučem.

Dunford, glavni vojni savjetnik američkog predsjednika, osudio je propali vojni udar i kazao da je njegov posjet izraz solidarnosti te da SAD u potpunosti podržava tursku demokraciju. Ispred američkog veleposlanstva u Ankari okupilo se oko 150 prosvjednika, poručujući Dunfordu da “ode kući” i “izruči Gulena”.

Taj 75-godišnji klerik živi u SAD-u od 1999., i opetovano niječe bilo kakvu umiješanost u pokušaj vojnog udara. Predsjednik Barack Obama je kazao da će ga Washington izručiti samo ako Turska dostavi uvjerljive dokaze. Erdogan je poručio da će državne institucije “očistiti” od “karcinoma” zvanog Gulen.

EU je zabrinut zbog opsega čistki u Turskoj nakon pokušaja puča.

“Emocije neposredno nakon pokušaja vojnog udara su razumljive, ali mi sada svjedočimo jednom nizu pučeva u Turskoj”, kazao je europski dužnosnik.

Komentiraj