Američka vlada poručila je u petak američkim javnim školama da transrodnim učenicima moraju omogućiti da koriste zahode koje žele, ili za žene ili za muškarce, izazvavši ljutnju republikanaca i povećavši izglede za sukobe oko saveznog novca i pravne nadležnosti.

Konzervativci su se usprotivili tim neobvezujućim smjernicama za škole, najnovijoj kontroverzi u raspravi o pravima homoseksualaca i transrodnih osoba u Americi.

Državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton rekao da se taj nalog mora osporiti, poručivši predsjedniku Obamu da očekuje novu pravnu bitku. On je rekao u priopćenju: “Ako predsjednik Obama misli da može prisiliti teksaške škole da dopuste da muškarci imaju slobodan pristup djevojčicama u zahodima bolje mu je da se pripremi za još jednu pravnu borbu”.

Druge države u kojima vladaju republikanci također su pozvale da se zanemari tu direktivu, optuživši vladu da prekoračuje svoje ovlasti.

Guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory pozvao je savezne sudove i američki Kongres da se umiješaju.

U vladinim smjernicama čak se neizravno prijeti da bi škole koje zanemare vladino tumačenje zakona koji zabranjuje diskriminaciju učenika mogle završiti na sudu ili ostati bez saveznih potpora.

Komentiraj