Dodjelom nagrada završeno je 9. izdanje Festivala komedije i smijeha „Zlatni zub“ u Poreču, a nagrada „Srebreni zub“ pripala je predstavi “Dame biraju” u režiji Admira Glamočaka i produkciji Altteatra iz Sarajeva.

 

Predstava Altteatar-a “Dame biraju” otvorila je deveto izdanje Festivala komedije i smijeha „Zlatni zub“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Njih petorica, Enes Salković, Adnan Goro, Emir Fejzić, Sanjin Arnautović i Davor Sabo, uz Nancy Abdel Sakhi i Damira Kusturu, pred publiku stavljaju jedan od gorućih problema u današnjem društvu, a to je „odliv mozgova“. Kroz dva sata beskrajno duhovitih scena, zabavnih i smiješnih; nepredvidljivih i napetih situacija u predstavi u kojoj ima mnogo muških razgovora, strahova, ljubavi, problema sa majkama i ženama su razlozi zbog kojih se njihova publika čak i po nekoliko puta vraća u gledalište.

 

Kao što svaki put Altteatar donese nešto novo na scenu, tako je bilo i ovoga puta – uz naglašen ritam, jednostavnost i emocije sa scene, imali smo prilike uživati u jednom neobičnom teatarskom izričaju, i zapitati se ono tako jednostavno, a suštinsko: je li pametnije ostati u društvu u kojem živimo i suočiti se s problemima ili otići?

 

Posebnost ove nagrade, kako ističu glumci predstave je ta što dolazi od publike i što je u ovom slučaju jedini relevantni sud bio upravo njihov.

“Razveselila nas je ova nagrada, nismo ju očekivali, a nismo ni razmišljali previše o tome. Drago nam je da je tu.”, kažu glumci predstave „Dame biraju“.

 

Pored toga, akteri predstave istaknuli su i to, kako su se u Poreču osjećali kao doma.

“Osjećali smo se kao doma i veliko zadovoljstvo nam je bilo otvoriti ovaj festival sa našom predstavom, koja ruši sve rekorde gledanosti gdje god da se pojavi i koju su gledatelji prozvali ‘teatarskom senzacijom’”, poručili su glumci uz smiješak na licu.

 

U konkurenciji za „Zlatni i Srebreni zub“ bilo je sedam predstava: “Istina” u režiji Danka Ljuštine i produkciji Glumci u Zagvozdu; predstava Teatra Aplauz “Bračni (s)provod” u režiji Ivana Đuričića, “Ja Deda” Teatromana, “Mobitel” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Teatra Moruzgva, „Pivo“ Teatra Gavran, “Shirley Valentine” u režiji Zorana Mužića i produkciji Kazališta Lectirum, i predsatava „Dame biraju“ Altteatra iz Sarajeva u režiji Admira Glamočaka, jedina predstava iz BiH na spomenutom festivalu.

 

Nakon pobranih simpatija u ožujku, predstava „Dame biraju“ u Hrvatskoj je već od sredine mjeseca travnja i to: Poreč – 19.4., Pazin – 20.4., Umag – 21.4., Opatija – 22.4., Karlovac – 23.4. i Sisku – 24.4.2016 godine. Dame, nemojte propustiti priliku pogledati ovu urnebesnu komediju, a sve informacije u vezi gostovanja pratite na Facebook i web stranici Altteatra.

Komentiraj