Grčka i Turska moraju se zajednički boriti protiv krijumčara ljudima i koordinirati svoje policije i obalne straže u rješavanju izbjegličke krize, napisao je grčki premijer Aleksis Cipras u turskim novinama u utorak.

Cipras bi kasnije u utorak trebao stići u Tursku gdje će s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom biti nazočan prijateljskoj nogometnoj utakmici između Grčke i Turske u Istanbulu. Dvojica čelnika bi u srijedu trebali službeno razgovarati.

  • I dok se dvije saveznice u NATO-u spore oko granica u Egejskom moru i podjele Cipra, Cipras i Davutoglu u posljednje vrijeme redovito telefonski razgovaraju o izbjegličkoj krizi i turskom približavanju EU-u.

Ciprasov posjet bit će prilika za “ponovno oživljavanje” odnosa između dviju zemalja, osobito u svjetlu širenja izbjegličke krize u kojoj je 600.000 ljudi u posljednjih nekoliko mjeseci prešlo granicu između Turske i članice EU-a Grčke, napisao je Cipras u dnevnom listu Sabah.

“Moramo više razgovarati o borbi protiv krijumčara ljudi te koordinaciji i suradnji u pitanjima migracija, policije i obalne straže”, dodao je.

Cipras je također pozvao da se pronađe “pravedno i održivo” rješenje za Cipar na temelju odluka UN-a. Cipar je podijeljen od turske invazije 1974.

Komentiraj

FOTO:EPA/STEPHANIE LECOCQ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.