NAKON HASANBEGOVIĆEVA UDARA kao novi predvodnik frakcije protiv Plenkovića nameće se bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je javno prozvao predsjednika HDZ-a da odluke o budućim koalicijama mora raspraviti Nacionalno vijeće

‘Joj, Zlatko, što ćemo sad?” Tako je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković reagirao u telefonskom razgovoru sa Zlatkom Hasanbegovićem nakon što je on u petak objavio da će na lokalne izbore u Zagrebu izaći na listi nezavisne kandidatkinje Brune Esih. Otkrio je to za Nacional izvor blizak desnom krilu HDZ-a, kojem je to Zlatko Hasanbegović osobno ispričao. Plenkovićeva neodlučna izjava za javnost koja je nakon toga uslijedila, najbolje svjedoči tome da je Plenković u tom trenutku bio svjestan da njegova krhka saborska većina ovisi o Hasanbegoviću te se još uvijek nadao da će tu većinu uspjeti sačuvati. No nakon Hasanbegovićeve press konferencije održane u ponedjeljak ujutro, na kojoj je na dosad neviđen način napao predsjednika HDZ-a, postalo je jasno da većina koja je izglasala ostanak Zdravka Marića na mjestu ministra financija i Gordana Jandrokovića kao predsjednika Sabora – više ne postoji te da osim na glas Zlatka Hasanbegovića, Plenković više neće moći računati ni na glas Brune Esih, a vrlo vjerojatno ni Željka Glasnovića na čije je uvjete Plenković pristao i dao svoj potpis.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

FOTO:Nacional i Pixsell
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.