Air France je odlučio da će dopustiti članicama kabinskog osoblja i pilotkinjama da mogu izabrati da ne lete u Teheran nakon što su neke djelatnice kompanije kazale da ne žele pokrivati kosu dok se nalaze u Iranu.

Air France priprema obnoviti letove prema Teheranu od 17. travnja nakon osmogodišnjeg prekida zbog sankcija.

Nakon sastanka s upravom i sindikatima u ponedjeljak, kompanija je objavila da će dopustiti svojim djelatnicama da mogu izabrati da ne lete na tim linijama.

Po iranskom zakonu, žene moraju prekrivati kosu na javnim mjestima. Sindikati su izrazili zabrinutost zbog odluke kompanije da članice posade moraju na glavi nositi maramu kada napuste zrakoplov.

U Francuskoj se vodi jako burna rasprava o nošenju marama i drugih vjerskih simbola u javnosti jer zemlja pridaje veliku važnost razdvojenosti države i vjerskih institucija.

“Ta obveza ne vrijedi tijekom leta i poštuju je sve međunarodne zrakoplovne kompanije koje lete u Iran”, objavio je Air France.

Glasnogovornica British Airwaysa, koji planira obnoviti letove prema Iranu 14. srpnja, kazala je da će preporuke u vezi tog pitanja objaviti kada se približi datum letenja za Iran.

Njemačka Lufthansa, koja je letjela za Teheran unatoč sankcijama, ističe da s tim u vezi nije imala nikakvih problema i da su članice posade poštivale pravilo da na javnim mjestima moraju biti prekrivene.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.